Brățara șnur roșu: Istorie & Semnificație & Beneficii

Publicat pe
Bratara snur rosu

Brățară șnur roșu

Te-ai gândit vreodată că simpla purtare a unui șnur roșu la mână îți poate schimba starea de spirit și poate aduce beneficii asupra sănătății? Ei bine, s-ar putea ca acest articol să vă schimbe sau să vă întărească  credințele și percepțiile despre asta. Vă vom prezenta câteva informații despre cum au început oamenii să poarte șnurul roșu la mână, ajungând în zilele noastre să fie un accesoriu popular. Dar vom afla și cât adevăr e în credințele despre șnurul roșu și puterile lui de a ne apăra de „ochiul rău” sau deochiul cum este cunoscut la noi.

Cuprins:
1. Introducere
1.1 Brățara șnur roșu în Cabala
1.2 Brățara șnur roșu în Hinduism
1.3 Brățara șnur roșu în Budism
1.4 Brățara șnur roșu în Creștinism
2. Deochi-ul sau “ochiul rău”
2.1 Simptome deochi”
3. Brățara cu șnur roșu”
3.1 Ritual-ul de punere a brățării cu ață roșie la mână”
4. Cum alegem brățările cu șnur roșu?”

Bratara snur rosu

 

1. Astăzi sunt destul de întâlnite brățările cu șnur roșu și au devenit un statement în lumea accesoriilor, mai ales că sunt văzute ca un simbol al stării de bine și un magnet pentru noroc. Așa că și istoria lor este la fel de bogată și începe cu secole în urmă, iar ele sunt prezente și în legendele a patru dintre cele mai răspândite religii ale lumii: Cabala (o formă mistică a iudaismului), creștinismul, hinduismul și budismul.

1.1 În Cabala, istoria brățării roșii este legată de moartea Rachelei, mama lui Iosif, la nașterea celui de-al doilea fiu. Atunci, cei apropiați au legat de șapte ori o ață roșie în jurul mormântului ei, pentru a o proteja. După aceea, ața a fost tăiată și împărțită în brățări care să îi protejeze pe cei dragi.

1.2 În Hinduism ața roșie este purtată la mână pentru noroc, dar este folosită și în ritualuri religioase.

1.3 În Budism aceasta este purtată de studenți și învățăcei atunci când depun jurământul.
În mitologia chineză această brățară este privită ca un legământ între tinerii căsătoriți.

1.4 În Creștinism întâlnim prezența firului roșu în Geneză 38, unde moașa leagă firul la încheietura unuia dintre gemenii lui Tamar, pentru a-i diferenția.
Bineînțeles că istoria acestei brățări a fost cercetată și de oameni de specialitate, cum este și antropologul Elly Teman. Aceasta a descoperit că aproape în fiecare cultură se găsește acest fir roșu ca un talisman protector, din China în Grecia și din România până în Republica Dominicană.
Deochi bratara snur rosu chihlimbar

În trecut se mai credea că o femeie singură ar trebui să poarte acea brățară până când va cădea singură, fiind un semn că și-a găsit sufletul pereche. Femeile care își doreau să aibă copii curând purtau și ele această brățară, dar și în perioadele de război o purtau cu speranța că nu va fi vărsare de sânge.

2.  După cum observați simbolistica acestei brățări se învârte în jurul noțiunilor de noroc, protecție, prosperitate și iubire. Iar cel mai des întâlnită este cea de protecție împotriva „ochiului rău” sau, cum suntem noi familiari, împotriva deochiului. Termenul de „ochi rău” este folosit în limba ebraică „nachora”, dar și în limba spaniolă „mal de ojo”. Popoarele care vorbesc aceste limbi au credința că atunci când cineva se uită cu invidie sau admirație la tine îți poate afecta starea de sănătate, devii mai sensibil și trebuie să fii descântat pentru a scăpa. La fel, popoarele balcanice, printre care ne numărăm și noi în adoptarea acestei tradiții, folosesc termenul de „deochi” și este considerată o superstiție, dar care este foarte puternică și în zilele noastre. Se crede că deochiul poate fi făcut de cineva „întors de sân” (adică a fost alăptat de mamă până târziu, după ce a încercat deja să îl „înțarce”) sau cineva care are o energie negativă foarte puternică și o poate transmite mai departe. Deochiul se poate face fie voluntar, fie involuntar, iar cel din urmă se aplică mai ales în cazul copiilor, atunci când mai multe persoane se minunează de frumusețea și drăgălășenia celui mic. De aceea purtarea unei brățări roșii în rândul copiilor este frecventă. Se mai explică și prin faptul că cei mici au un „sistem imunitar energetic” mai slab decât al adulților, astfel că orice privire sau observație îi poate afecta.

2.1 Simptome ale deochiului sunt asemănătoare cu cele de răceală, de exemplu dureri de cap, grețuri, febră. Iar pentru a scăpa de ele trebuie să fii descântat de cineva care știe descântecul potrivit și are o energie pozitivă. Interesant este că aceste simptome se pot aplica și la animale și plante. De aceea vedem primăvara miei cu șnururi roșii la gât sau plante cu șnur roșu legat de tulpină sau frunze.

3.  Pentru a ne feri de deochi, alegem să ne protejăm pe noi și familiile noastre purtând o brățară dintr-un șnur de culoare roșie, agățată de încheietura mâinii stângi. Și pentru a le proteja și pe necuvântătoare se aplică același accesoriu. Credința în acest șnur roșu vine din prezența lui în momente importante din religiile lumii, așa cum am precizat mai sus. Iar de-a lungul anilor ea s-a încărcat cu credința oamenilor și a devenit cu adevărat un talisman.
După anii 1900 a devenit și mai populară, iar astăzi îți poți lua o brățară roșie de la Mormântul Sfânt, pentru autenticitatea ei, sau din orice mall pentru că este un accesoriu deosebit și îi poți da tu orice semnificație vrei.

3.1 Astfel, brățara roșie vă poate fi pusă la mână stângă de cineva drag vouă, care spune „Tatăl nostru” în acel timp. Se va crea o legătură specială între voi, iar dacă va cădea se spune că cineva te-a privit cu invidie și puteai fi deochiat, dar brățara te-a apărat și și-a îndeplinit scopul, de aceea a căzut. Pentru a avea această putere de protecție e important ca aceasta să îți fie oferită de cineva drag și să nu ți-o cumperi singur. Mai e posibilitatea ca atunci când le cumperi în set de două să oferi una cuiva drag și pe cealaltă să o păstrezi, pentru că va crea un legământ și va aduce protecție pentru relația voastră de dragoste sau prietenie. Această brățară se pune pe mâna stângă deoarece este partea corpului mai apropiată de inimă, organ ce simbolizează și dragostea. În acest fel șnurul roșu vă poate proteja mai bine.
E important de reținut că aceste brățări din șnur roșu nu trebuie tăiate sau îndepărtate de voi, ci lăsate să cadă singure.

4. Când alegi o brățară cu șnur roșu trebuie să aveți grijă să fie dintr-un material neiritabil, să poată fi folosite și în duș și să nu aibă un talisman ușor de agățat. Pentru bebeluși există de asemenea brățări special confecționate care să împiedice rănirea belușului. Acum că v-ați reamintit sau ați aflat alte beneficii ale brățării din ață roșie, vă invit să reflectați puțin și să vă gândiți cum credeți că vă poate ajuta aceasta și în ce scopuri doriți să o folosiți. Puteți să îi dați ce semnificație doriți. La fel de bine cum puteți să o și accesorizați după bunul plac. Dacă veți dori să o purtați permanent trebuie să fie cât mai comodă, dar poate avea și un mic talisman.

Noi, artizanii Lantisoare de Bebelusi am realizat câteva modele special pentru tine și bebelușul/copilul tău. Brățările noastre sunt realizate din chihlimbar baltic natural, beneficiile pentru sănătate aduse de simpla purtare a acestei pietre cândva mai prețioasă decât aurul fiind binecunoscute. Pe lângă modelele standard realizăm la comandă modele complet personalizate cu numele sau inițiala copilului. Poți alege culoarea șnurului sau adăuga pietre semiprețioase. Practic orice brățară poate fi personalizată după proriul gust și stil. De asemenea poți comanda un set de brățări pentru tine și bebelușul tău sau pentru toată familia.

Set bratari snur rosu chihlimbar

Indiferent de credințele dumneavoatră, puteți îmbina misticul cu realul și să purtați o brățară cu ața roșie și mărgele din chihlimbar, cunoscute și apreciate pentru beneficiile sale terapeutice.

 

Colectia: Brățări șnur roșu | Chihlimbar

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să-l distribuiți:

Whatsapp