Chihlimbar culoare și nuanțe

Publicat pe Lasă un comentariu
Chihlimbar culoare și nuanțe

CHIHLIMBARUL este o piatră prețioasă fascinantă care a fost prețuită de culturile din întreaga lume de mii de ani. Acest material versatil este format din rășină de copac fosilizată și poate veni într-o mare varietate de culori și nuanțe. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra diferitelor culori și nuanțe de chihlimbar și vom explora ceea ce le face pe fiecare unică.

Culoarea chihlimbarului variază de la o “piatră” la alta şi este influenţată în principal de mediul, solul, apa şi răşină. Schimbările climatice, reactiile chimice şi reziduurile prinse în răşină au influenţat deasemenea paleta de culori a chihlimbarului. Până în momentul de faţă se cunosc în jur de 250 de nuanţe şi 7 culori principale ale chihlimbarului. Culorile variază de la alb, galben, maro până la roşu; chihlimbarul albastru şi verde este foarte rar. Culoarea chihlimbarului poate fi modificată prin încălzirea pietrei pentru a obţine nuanţa dorită.

Chihlimbarul galben

Galbenul este cea mai comună culoare pentru chihlimbar, în jur de 70% din chihlimbarul extras este de culoare galbenă, de aceea este prima culoare care vine în minte atunci când ne gândim la chihlimbar. Chihlimbarul galben variază de la tonuri palide, aproape incolore, până la nuanțe profunde și bogate de aur. Tonul acestei culori se datorează felului în care lumina interacționează cu rășina, iar nuanța poate fluctua în funcție de vechimea și poziția geografică a chihlimbarului dar și de numarul bulelor de gaz din interiorul pietrei (peste 1milion).

Brățară din chihlimbar cu mărgele galbene și șnur roșu
Brățară chihlimbar galben & șnur roșu

 

Bijuterii din chihlimbar galben

 

Chihlimbarul alb

Chihlimbarul alb, cunoscut și sub denumirea de “chihlimbarul regal” sau “chihlimbarul baltic”, provine fie de la bule de aer formate în chihlimbar în timpul fosilizării, fie de la expunerea la radiații ultraviolete. Compoziția chimică a rășinii originale poate, de asemenea, afecta culoarea chihlimbarului.

  • Bucata de chihlimbar baltic alb denumit si chihlimbar regal
    Chihlimbarul alb cu nuanțe de unt sau lapte

Bijuteriile din chihlimbar alb

 

Chihlimbar portocaliu

Chihlimbarul portocaliu cunoscut si sub denumirea de coniac este o altă culoare comună pentru această piatră prețioasă. Ca și chihlimbarul galben, poate varia de la nuanțe foarte deschise la foarte închise. Culoarea portocalie este adesea cauzată de prezența fierului în rășină și poate oferi chihlimbarului o senzație caldă și primitoare. Această culoare este deosebit de populară pentru utilizarea în bijuterii, unde poate fi folosită pentru a crea modele izbitoare și neobișnuite.

Set colier si bratara din chihlimbar baltic portocaliu (coniac)
Set colier & brățară din chihlimbar portocaliu

Bijuterii din chihlimbar portocaliu (coniac)

Chihlimbarul roșu

Chihlimbarul roșu este o culoare rară și foarte apreciată pentru această piatră prețioasă. Reprezintă aprox 2-3% din chihlimbarul extras și are culoarea roșiatică datorită prezenței în rășină a oxidului de fier . Chihlimbarul roșu este apreciat de bijutieri iar prețul chihlimbarului roșu este pe măsură. Unele dintre cele mai valoroase bucăți de chihlimbar din lume sunt de culoare roșie sau maro-roșcată. În cele mai multe cazuri această culoare este obţinută de bijutieri artificial, prin încălzirea chihlimbarului galben.

Piatra de chihlimbar roșu
Piatră de chihlimbar roșu

 

 

Chihlimbar verde

Chihlimbarul verde este o culoare mai puțin obișnuită, dar încă foarte apreciată pentru această piatră prețioasă. Se găsește adesea în regiunea Chiapas din Mexic, reprezintă 2% din chihlimbarul extras și este apreciat pentru culoarea verde unică. Culoarea verde este cauzată de prezența clorofilei în rășină și poate oferi pietrei prețioase o senzație moale și liniștită. Această culoare este adesea folosită în bijuterii și articole decorative, unde poate adăuga o notă de frumusețe naturală și eleganță.

Piatra de chihlimbar verde - lantisoare de bebe
Chihlimbar verde

 

Bijuterii din chihlimbar verde

Chihlimbarul albastru

Chihlimbarul albastru este una dintre cele mai rare și mai apreciate culori ale pietrei de chihlimbar. Reprezintă 0.2% din chihlimbarul extras, se găsește doar în Republica Dominicană și culoarea se datorează modului în care rășina refractă lumina. Chihlimbarul albastru poate varia de la albastru-verde pal până la nuanțe intense de albastru. Această culoare este foarte apreciată de colecționari și designeri de bijuterii și poate fi destul de scumpă. Prețul pentru 1gram de chihlimbar albastru brut variază între 7.49 și 10  Euro.

Piatra de chihlimbar baltic albastru cu noscut si chihlimbar dominican deoarece se extrage din republica dominicana
Chihlimbar albastru dominican

 

Chihlimbar maro/brun

Chihlimbarul maro este o altă culoare comună pentru această piatră prețioasă. Acesta variază de la nuanțe deschise la închise de maro și poate oferi chihlimbarului o senzație caldă, pământească. Chihlimbarul maro este adesea folosit în bijuterii și articole decorative și este o alegere populară pentru cei care preferă piese mai discrete, cu aspect natural. . 

Piatra din chihlimbar brun cu forme neregulate
Chihlimbar maro

 

Chihlimbarul Negru

Chihlimbarul negru reprezintă aproximativ 15 % din chihlimbarul extras și este o culoare rară și neobișnuită pentru această piatră prețioasă. Este adesea cauzată de prezența carbonului în rășină și poate da chihlimbarului o senzație dramatică, aproape mistică. Chihlimbarul negru este foarte apreciat  de colecționari și designeri de bijuterii și poate fi destul de scump. Unele dintre cele mai valoroase bucăți de chihlimbar din lume sunt de culoare neagră sau maro închis.

Piatra de chihlimbar negru
Chihlimbar negru

 

  • Chihlimbarul baltic negru reprezintă aproximativ 15 % din chihlimbarul extras, culoarea provine de la amestecul cu pământ şi plante din acest motiv chihlimbarul negru nu este100% fosilizat.

Bijuterii din chihlimbar negru

În concluzie, culorile și nuanțele de chihlimbar sunt la fel de variate și unice ca piatra prețioasă în sine. De la tonurile calde și primitoare de galben și portocaliu până la nuanțe reci și liniștite de verde și albastru, altfel spus există o culoare și o nuanță de chihlimbar care se potrivește fiecărui gust și stil. Indiferent dacă sunteți în căutarea unei bijuterii dramatice, atrăgătoare sau a uneia discrete, cu aspect natural vezi colecția noastră de bijuterii din chihlimbar natural garantate pe viață.

Vezi colecția Bijuterii Chihlimbar

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să-l distribuiți:

Whatsapp
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *