Chihlimbar culoare și nuanțe

Publicat pe Lasă un comentariu
Chihlimbar culoare și nuanțe

Culoarea chihlimbarului variază de la o “piatră” la alta şi este influenţată în principal de mediul, solul, apa şi răşină. Schimbările climatice, reactiile chimice şi reziduurile prinse în răşină au influenţat deasemenea paleta de culori a chihlimbarului. Până în momentul de faţă se cunosc în jur de 250 de nuanţe şi 7 culori principale ale chihlimbarului. Culorile variază de la alb, galben, maro până la roşu; chihlimbarul albastru şi verde este foarte rar. Culoarea chihlimbarului poate fi modificată prin încălzirea pietrei pentru a obţine nuanţa dorită.

  • Chihlimbarul galben culoarea cea mai comună, în jur de 70% din chihlimbarul extras este de culoare galbenă cu nuanţe de maro. Nuanţa deschisă sau închisă este dată de numarul bulelor (peste 1milion) de gaz din interiorul pietrei.
  • Din chihlimbarul galben în urma evaporării bulelor s-a format chihlimbarul alb. 
  • Chihlimbarul baltic verde s-a format în mare pe tipul de sol numit generic “pamântul albastru” culoarea verde provenind de la mineralul Glauconit care se găseşte numai în mediul salin. Este rar şi reprezintă 2% din chihlimbarul extras.
  • Chihlimbarul baltic rosu este o culoare foarte rară, reprezintă aprox 2-3% din chihlimbarul extras. În cele mai multe cazuri această culoare este obţinutăde bijutieri artificial, prin încălzirea chihlimbarului galben.
  • Chihlimbarul baltic albastru este extrem de rar, reprezintă 0.2% din chihlimbarul extras şi s-a format în momentul în care răşina a intrat în contact cu Pirita sub nivelul solului.
  • Chihlimbarul baltic negru reprezintă aproximativ 15 % din chihlimbarul extras, culoarea provine de la amestecul cu pământ şi plante din acest motiv chihlimbarul negru nu este100% fosilizat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să-l distribuiți:

Whatsapp
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.