Ce este chihlimbarul? Totul despre bijuteriile din chihlimbar!

Publicat pe Un comentariu
Ce este chihlimbarul? Totul despre bijuteriile din chihlimbar!

Chihlimbarul, deși este obiect de studiu de-a lungul timpului, încă nu și-a dezvăluit pe deplin secretele. Și este de înțeles, având în vedere complexitatea de a răspunde la întrebări despre o piatră care a apărut pe pământ în epoca dinozaurilor.
Acest articol vine ca răspuns la întrebările pe care le-am primit de-a lungul timpului de la clienții magazinului nostru de bijuterii, Lantisoare de Bebelusi.

Cuprins:
1.Ce este chihlimbarul
2.Originea chihlimbarului
3.Culoarea chihlimbarului
4. Bijuterii din chihlimbar

 

1.Ce este chihlimbarul?

Conform wikipedia si dex despre chihlimbar stim ca:
“Chihlimbarul, numit și „ambră galbenă”, este o piatră semiprețioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășină fosilă.”

Din perspectiva noastră, informația este un pic tehnică, ceea ce ne-a determinat să formulăm o definiție care poate fi înțeleasă chiar și de cei mai mici beneficiari ai bijuteriilor noastre – copii.

Rasina - ce este chihlimbarul?
Copacul produce rășină pentru a sigila rana!

Chihlimbarul este ca o capsulă a timpului făcută de natură. Imaginează-ți că mergi într-o pădure și vezi o substanta lipicioasa (rasina) care se scurge dintr-un copac. Acum, imagineaza-ti că în timp rasina se întărește și se transformă în piatră. Practic, acesta este chihlimbarul, o rasina de copac care s-a întărit de-a lungul a milioane de ani.
Copacul produce rășină pentru a sigila rana!

Chihlimbarul este un portal către trecut. Pene, frunze, insecte și chiar reptile mici, au rămas prinse în rășină înainte ca aceasta să se întărească. Astăzi putem studia bucăți din flora si fauna care au existat cu milioane de ani în urmă, doar privind o bucată de chihlimbar.
Atunci când porți o bijuterie din chihlimbar, de fapt porți o bucata de istorie.

2.Originea chihlimbarului

La fel ca coralul și perla, chihlimbarul este o rășină organică fosilizată și întărită, provenind de la o specie de pin preistoric cu o vechime de peste 50 de milioane de ani.
În lume exista mai multe zacaminte de chihlimbar dar puține sunt exploatate în acest moment.
Dintre toate depozitele de chihlimbar din lume cel mai mare în Nordul Europei mai exact în zona țărilor baltice: Lituania, Letonia, Latvia, Polonia.

Formarea chihlimbarului in imagini
Cum sa format chihlimbarul

Citește și: Cum sa format chihlimbarul (timp lectura 1 min)

3.Culoare chihlimbar – Care sunt culorile si nuantele chihlimbarului?

Chihlimbarul se găsește într-o varietate de culori, de la un galben pal la un portocaliu închis și chiar verde, albastru sau negru. Culoarea chihlimbarului depinde de locul din care este extras, vârsta și tipul de rasina.
În funcție de unghiul în care lumina se reflecta pe chihlimbar îl poate face să arate în culori diferite. Cea mai comună culoarea chihlimbarului este galben cald, auriu. Printre cele mai rare culori sunt chihlimbarul verde și chihlimbarul albastru care provine din Republica Dominicana.

Citește și:  Chihlimbar: Culoare și Nuanțe

4. Chihlimbar – Proprietati vindecatoare.

Chihlimbarul, în special chihlimbarul baltic, a fost folosită în diferite culturi de secole pentru proprietățile sale terapeutice și antiinflamatoare. Chiar si in Romania, batranii care locuiesc în zonele din care înainte se extragea ambra cunosc proprietățile vindecătoare ale acestei pietre. Nu intamplator personalități precum membri ai caselor regale, șefi de state precum Angela Merkel care a fost observat ca poarta frecvent colier din chihlimbar natural.
Poza angela merkel pixabay.
Astazi chihlimbarul este Iată câteva dintre utilizările terapeutice tradiționale ale chihlimbarului:
Ameliorarea durerii: chihlimbarul este folosit în mod obișnuit în colierele de dentitie pentru bebeluși. Se crede că atunci când este purtat pe piele, căldura corpului eliberează acid succinic din chihlimbar, care este absorbit de piele și poate avea proprietăți analgezice (de calmare a durerii).
Antiinflamator: Chihlimbarul este, de asemenea, considerat de unii că are proprietăți antiinflamatorii care ar putea ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației în organism.
Stres și anxietate: Unii oameni folosesc chihlimbarul ca metodă naturală pentru a reduce stresul și anxietatea, deoarece se crede că promovează un sentiment de calm și bunăstare.

Citește și: Proprietatile terapeutice ale chihlimbarului

5.Bijuterii din chihlimbar?

Chihlimbarul este cel mai adesea asociat cu bijuteriile, și aceasta nu este o coincidență. Datorită naturii sale maleabile și ușoare de prelucrat, precum și disponibilității sale relative, chihlimbarul a fost ales drept material ideal pentru bijuterii.
Descoperirile arheologice arata ca  „bijuteriile de chihlimbar”, alături de cele realizate din oase și lemn, au fost printre primele materiale utilizate pentru confectionarea amuletelor si talismanelor încă din epoca antichității.

În țările de vest ale Europei, bijuteriile din chihlimbar sunt considerate un accesoriu esențial în garderobă feminină. Așadar, în fiecare oraș mare, există un magazin dedicat exclusiv bijuteriilor din chihlimbar.

Bijuteriile din chihlimbar cel mai apreciate și mai frecvent întâlnite sunt colierele și brățările. Aceasta se datorează faptului că acestea intră în contact direct cu pielea, ceea ce este recomandat pentru a beneficia de efectele terapeutice presupuse ale chihlimbarului.

Magazin bijuterii chihlimbar lantisoare de bebelusi
Bijuterii din chihlimbar

Bijuterii din chihlimbar

5.1Brățară din chihlimbar

Bratarile din chihlimbar sunt printre cele mai populare bijuterii pentru bebelusi si copii. Realizate handmade în stil tradițional baltic brățările din chihlimbar sunt accesorii frumoase, apreciate pentru aspectul estetic si pentru multiplele beneficiile pentru sănătate.

Set bratari mama si bebe chihlimbar alb
Bratari din chihlimbar baltic natural

Vezi colectia de Bratari din Chihlimbar

Brățara din chihlimbar pentru bebeluș purtata pe perioada dentiției poate atenua disconfortul asociat cu erupția dințilorc datorita proprietăților analgezice ale chihlimbarului . Se consideră că, atunci când este în contact cu pielea, chihlimbarul eliberează uleiuri care pot avea un efect calmant.

Bratara chihlimbar bebelusi

Bratari chihlimbar pentru bebelusi

Ușoare și confortabile bratarile din chihlimbar pentru bebelusi sunt folosite ca remediu natural pentru a ameliora durerile provocate de eruptia dentara. 

Noi, artizanii de la Lantisoare de Bebelusi, îți oferim brățări de mână, bratari de de picior pentru bebeluși, realizate manual. Realizăm cu măiestrie brățări cu snur roșu, brățări personalizate cu nume sau inițială, dar și brățări cu cruce, toate create special pentru cel mic.

Efectele analgezice ale chihlimbarului  au efecte si asupra Dupa varsta de 1 an copii poarta Copii poarta bratri de chihlimbar si dupa varsta de un an benefiiin astfel de proprietatile de bine un somn mai linistit. 

Bratarile din chihlimbar pentru adulți sunt folosite pentru reduce durerile, ameliora stresul sau de a purifica energia,

1.2 Colier chihlimbar

Asemenea bratarilor de chihlimbar, Colierele din chihlimbar sunt purtate atât de copii cât și de adulți pentru frumusețea si stralucirea naturala a pietrei de chihlimbar dar si pentru proprietatile terapeutice.
Colierele sunt realizate în stil tradițional baltic din chihlimbar natural. Colierele pentru copii sunt realizate din margele rotunjite innodate individual pe fir de mătase iar inchizatoarea este prevăzută cu sistem de deschidere automat dacă colierul este agatat sau tras
Atelierul Lantisoare de Bebelusi realizeaza handmade coliere din chihlimbar pentru bebelusi, copii și adolescenți. Poți alege coliere din chihlimbar combinat cu pietre semipretioase precum cuart, ametist sau coliere din chihlimbar pentru copii personalizate cu nume.
Dacă nu știi ce sa alegi pentru copilul tău vezi ghidul: Coliere sau bratara din chihlimbar pentru bebe
Toate colierele sunt realizate handmade la comanda și beneficiezi de garanție pe viață
1.4 Pandantiv chihlimbar
Pandantivele din chihlimbar sunt populare în randul barbatilor. Indiferent ca este o crucifix sau cu pietre semipretioase c
6.Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o bijuterie din chihlimbar?
Că în cazul achiziționării oricărei bijuterii precum cele de aur sau argint înainte sa cumparati o bijuteri de chihlimbar trebuie sa luați în considerare următoarele aspecte:
Autenticitatea: Odată cu creșterea interesului pentru bijuteriile de chihlimbar în România crescut și numărul de bijuterii slab calitative.
Provenienta chihlimbarului: Adesea toate bijuteriile sunt prezentate ca fiind realizate din chihlimbar baltic dar în realitate mare parte din chihlimbarul de pe piața din Europa provine din Ucraina. O bratara de chihlimbar de 30 lei nu are cum sa fie din chihlimbar autentic
Link articol chihlimbar confiscat
Evita bijuteriile din chihlimbar second hand: În comparație cu alte pietre semipretioase chihlimbarul este mai delicat și nu trebuie expus la substate chimice sau temperaturi extreme. Așadar evita sa cumperi chihlimbar din targuri.
Stilul: O bijuterie, de exemplu un colier de chihlimbar realizat dintr-o singura bucata de chihlimbar este mai valoros decat unu colier realizat din mai multe bucăți.
Furnizorul: Alege un furnizor care are reputație în comercializarea bijuteriilor din chihlimbar și pune-i întrebări despre produsul care vrei să-l cumperi.

7.Pretul chihlimbarului
Asemenea aurului chihlimbarul a folosit drept moneda de schimb de-a lungul “Rutei chihlimbarului.
Prețul chihlimbarului poate varia considerabil, în funcție de o serie de factori, inclusiv dimensiune, culoare,forma, vârstă, calitate și prezența oricăror incluziuni, cum ar fi insecte fosilizate.
De asemenea, prețul chihlimbarului poate fi influențat de oferta și cererea de pe piață la un anumit moment.
În funcție de acești factori, prețul chihlimbarului poate varia de la câțiva euro pe gram până la sute de euro pe gram, în cazul chihlimbarului de înaltă calitate sau rar.
Chihlimbarul albastru, care este foarte rar, poate fi deosebit de valoros și poate costa sute sau chiar mii de euro pe gram.
Chihlimbarul cu incluziuni, cum ar fi insecte bine conservate, poate fi, de asemenea, foarte valoros, în special pentru colectionari sau muzee.
În plus, când chihlimbarul este folosit în bijuterii sau alte obiecte de artă, valoarea acestora poate fi mult mai mare datorită măiestriei, designului și altor materiale folosite.
Este întotdeauna o idee bună să consultați un expert sau să faceți o cercetare propriu atunci când cumpărați chihlimbar, pentru a vă asigura că obțineți o valoare corectă pentru ceea ce cumpărați.

Cât ai fi dispus să investești într-o piesă de chihlimbar care s-a format în epoca în care dinozaurii încă umblau pe Pământ?

8.Chihlimbarul românesc și Muzeul chihlimbarului de la Colti
România este printre țările care detin zacaminte de chihlimbar. Cunoscut sub denumirea de rumanit sau ambra, chihlimbarul românesc este conform geologului Gheorghe Munteanu Murgoci superior din punct de vedere calitativ chihlimbarului baltic.
Depozite importante de chihlimbar care datează din Cretacic au fost descoperite în partea de est a Carpaților, de la Colti jud Buzău pana la Vama jud Suceava
Muzeul de chihlimbar
Cel mai cunoscut filon de chihlimbar este cel de la Colti unde în trecut a funcționat și o exploatare minieră, iar în prezent se afla un mic muzeu și un atelier de prelucrare a chihlimbarului.
Zona este ideala pentru o iesire de weekend sau sa o incluzi în itinerariul tău de vacanta. Orarul muzeului, prețul biletelor sau indicații de orientare accesați link-ul

Muzeul Chihlimbarului

Camera de chihlimbar
Camera de Chihlimbar a fost o capodoperă barocă realizată în mare parte din chihlimbar și pietre prețioase, construită în secolul 18 pentru regele Prusiei. A fost ulterior mutată în Palatul Catherine din Rusia. A dispărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, în pofida eforturilor, nu a fost niciodată găsită. O replică a fost recreată în Rusia.
Culoare chihlimbar
Culoarea chihlimbarului variază în funcție de compoziția chimică, structura internă și prezența incluziunilor, conferindu-i o gamă diversă de nuanțe, de la galben și portocaliu până la verde și maro închis.

Chihlimbar natural
Piatra de chihlimbar

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să-l distribuiți:

Whatsapp

Un comentariu la „Ce este chihlimbarul? Totul despre bijuteriile din chihlimbar!

  1. Pur si simplu vreau sa spun ca articolul tau este la fel de uimitor. Claritatea postarii tale este pur si simplu spectaculoasa si as putea presupune ca esti un expert in acest subiect. Bine, cu permisiunea dvs., permiteti-mi sa va iau feedul pentru a fi la curent cu postarea viitoare. Multumesc un milion si va rugam sa continuati munca placuta.|

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *