Ce este chihlimbar-ul ? update 2022

Publicat pe Un comentariu
Ce este chihlimbar-ul? Update 2022

Ce este chihlimbarul baltic?

Este parte din sistemul imunitar al pinilor preistorici!

Ce este chihlimbarul Ce este chihlimbarul?
                                              Fig. 1

Pe scurt Chihlimbarul este  acea rășină galben-maronie ce poate fi observată pe unii pomi. În realitate distanța dintre rășină și chihlimbar este de câteva zeci de milioane de ani, mai exact între 30-124 milioane de ani.

Cu siguranță în copilărie jucându-te prin parc sau grădina bunicilor ai observat pe unii pomi o substanță lipicioasă maronie (fig 1). Ei bine, este rășină și pomul o secretă atunci când scoarța unui copac este perforată sau tăiată. Copacul secretă rășina pentru a sigila zona afectată.

Chihlimbarul de astăzi este acea rășina întărită și stabilă a copacilor preistorici. De-a lungul a milioane de ani, rășina trece prin mai multe procese chimice de polimerizare, oxidare, izomerizare, fermentare şi maturare. Ca urmare a acestor procese, chihlimbarul se întărește și formează versiunea frumoasă și translucidă a chihlimbarului cu care suntem familiarizați.

Chihlimbarul este o RĂŞINĂ  de origine fosilă, nu o piatră sau mineral și provine de la conifere, mai precis de la pinii “Pinites Succinitera”. Acestia formau păduri imense în urmă cu aprox 45-50 milioane de ani în Nordul Europei.

Știati că: Cuvântul electricitate derivă din denumirea în limba greacă a chihlimbarului „elektron”. Potrivit Muzeului Chihlimbarului din Suedia, în urmă cu peste 2500 de ani, filozoful grec Thales din Milet a descoperit că atunci când chihlimbarul era frecat de pânză, producea scântei și atrăgea pene, coji și mici așchii de lemn. Această forță a primit numele de „electricitate” după cuvântul grecesc elektron, care înseamnă „chihlimbar”.

În lume se găsesc peste 125 de tipuri de chihlimbar, dar cel mai apreciat şi căutat pentru proprietăţile terapeutice este Chihlimbarul Baltic. 90 % din chihlimbarul baltic este extras prin minerit din enclava Kaliningrad (Rusia). Restul de 10% se mai găseşte de-a lungul coastelor Lituaniei, Estoniei, Letoniei şi Poloniei.

Artizanii au folosit chihlimbarul pentru bijuterii și ornamente de mai bine de 10.000 de ani și este unul dintre primele materiale organice prețioase folosite de om. Chihlimbarul este comun și ușor de sculptat, vine într-o gamă largă de culori și poate fi complet transparent până la absolut opac. Este foarte ușor, cu o densitate comparabilă cu apa de mare, iar bijuteriile mari de chihlimbar pot fi fabricate ușor și confortabil de purtat.

Chihlimbarul Baltic ne fascinează nu numai prin frumuseţea şi proprietăţile terapeutice, ci si prin faptul ca este o adevărată minune a naturii.

De exemplu:

  • Chihlimbarul Baltic pluteşte în apă sărată şi se scufundă în apă dulce,
  • în contact cu focul  chihlimbarul eliberează un miros placut de pin, motiv pentru care este folosit frecvent în şedinţele de Aromaterapie.

Fiecare “bucăţică” de chihlimbar este unică, nu există doua identice.

De departe cel mai fascinant lucru la chihlimbarul baltic este ca el e încă în viaţă, fiind activ din punct de vedere electromagnetic, iar metamorfoza internă este într-o continuă schimbare.

Chihlimbarul Baltic se extrage în formulă solidă având o duritate de aprox 2-2.5 pe scara Mohs, iar densitatea variază între 0.96 şi 1.096 g/cm3.

În speranța că  am răspuns la întrebarea: ce este chihlimbarul ? îți recomandăm pentru plăcerea de lectură articolele din blogul nostru.

Lănțișoare de Bebeluși realizează la comandă coliere, brățări, brățară de picior pentru bebeluși, copii și adulți din mărgele de chihlimbar baltic certificat de Asociația Internațională a Chihlimbarului.

Alege un set de bijuterii din chihlimbar și noi ți le personalizăm cu drag!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rugăm să-l distribuiți:

Whatsapp

Un comentariu la „Ce este chihlimbar-ul ? update 2022

  1. Pur si simplu vreau sa spun ca articolul tau este la fel de uimitor. Claritatea postarii tale este pur si simplu spectaculoasa si as putea presupune ca esti un expert in acest subiect. Bine, cu permisiunea dvs., permiteti-mi sa va iau feedul pentru a fi la curent cu postarea viitoare. Multumesc un milion si va rugam sa continuati munca placuta.|

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.